Тернопільські вчені розробили систему управління антенною станцією

29.12.2016
12:48

“Укрінформ” опублікував інформацію, в якій йдеться про те, що Тернопільські вчені створили спеціальну систему для управління пунктом прийому даних від низькоорбітальних сателітів, створених для зондування земної поверхні з великих відстаней, що базується на п’ятиметровій антені.

Причиною створення системи управління стало те, що обладнання, створене в період Радянського Союзу на базі ВПК, критично застаріло. Керівником даного проекту став Михайло Пономарь- завкафедри приладів і контрольно-вимірювальних систем Тернопільського НТУ.

Дослідна експлуатація розробленої системи управління проводиться з метою вивчення її функціональних можливостей, перевірки надійності системи, контролю навігаційного поля в Центрі прийому спецінформаціі, який одним з філій Державного космічного агенства України, а саме Національного центру управління та випробувань космічних засобів.

Михайло Пономарь також заявив, що дані дослідження були здійснені в рамках спецпроекту Загальнодержавної цільової космічної програми України, який спрямований на розробку, запуск і впровадження в експлуатацію ряду наземних пунктів для прийому даних від штучних сателітів керованого дистанційного дослідження Землі “Січ-2-1” і “Січ-2М”.

Крім вищеназваних супутників, наземні пункти прийому інформації будуть налаштовані на прийом даних від деяких європейських супутників, внесених до списку Міжнародної космічної програми.

Група вчених з Тернопільського технічного університету в даний момент виконує наступну, поставлену перед ними задачу – розробку системи управління дванадцятиметрової, більш складної, антенної станції.