Вчені встановили світовий рекорд передачі даних за допомогою лазера.

10.11.2016
14:36

Вченим вдалося встановити новий світовий рекорд швидкості оптичного зв’язку у відкритому просторі. Завдяки використанню лазерного променя досягнута швидкість передачі даних, еквівалентна передачі 45 DVD-дисків в секунду.

Вчені з німецького дослідницького центру аерокосмічних технологій DLR, що працюють над проектом THRUST (технологія оптичної супутникового зв’язку на терабітних швидкості), створили інноваційну технологію передачі даних для супутників зв’язку нового покоління. Основна ідея цієї технології полягає в забезпеченні зв’язку між супутниками і наземними каналами Інтернету за допомогою лазерного каналу для передачі даних на швидкості в кілька Терабітію в секунду. Зв’язок з користувачами здійснюється через канали в мікрохвильовому Ка-діапазоні (26.5-40 ГГц), який вже набув поширення в сфері супутникового зв’язку.

Приголомшлива швидкість передачі даних в 1,72 терабіта в секунду була досягнута під час передачі інформації на відстань в понад 10 кілометрів на відкритому просторі. Даний обсяг терабітів є еквівалентом передачі 45 DVD-дисків в секунду.

Після техніко-економічного обгрунтування в даний час основна увага приділяється забезпеченню стабільності оптичного каналу. На наступному етапі досліджень DLR будуть проведені вимірювання, які повинні принести краще розуміння вплив атмосфери на роботу каналу і того, що необхідно зробити для стабільності зв’язку. Якість з’єднання і передачі даних в певній мірі залежить від атмосферних умов. Команда дослідників підтвердила на практиці результати раніше змодельованої технології шляхом успішної передачі даних за допомогою лазерного променя між Вайлхаймом і Гоенпайсенбергом, відстань між якими становить 10,4 кілометра.

Борис Скуратовский.